15 Mart 2014 Cumartesi

Zuckerberg’dan Obama’ya Tepki

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, şahsi Facebook sayfasında yaptığı açıklamayla takipçilerine seslenerek düşüncelerini ve Amerika Başkanı Obama’ya şikayetini anlattı.
Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansının sayısız bilgisayara eriştiği ve gerektiğinde bu bilgisayarlara zararlı programlar işleyebileceğini ortaya koyan iddialar Amerika’yı karıştırdı. Bu yazılımların yayılmasında ajanların sahte Facebook hesapları kullanarak çalışması da konuşulan konulardandı.
İşte kendi satırlarıyla Zuckerberg’in tepkisi:
“Dünya daha karmaşık hale gelip her yerdeki hükümetler çabalarken, internette güven duygusu bugün her şeyden daha önemli.
İnternet ortak paylaşım alanımız. Bağlanmamıza yardımcı oluyor. Fırsat yayıyor. Öğrenmemizi sağlıyor. Bize ses veriyor. Bizi beraber daha güçlü ve daha güvende yapıyor.
İnternetin gücünü korumak için, onu güvenli tutmalıyız. Bu yüzden biz Facebook’ta hizmetlerimizi ve internetin tümünü daha güvenli hale getirmek için çabalıyoruz. İletişimi kriptoluyoruz, trafik için güvenli protokller kullanıyoruz, kullanıcıları çoklu güvenlik aşamaları kullanmaya teşvik ediyoruz ve diğer kişilerin hizmetlerindeki sorunları çözmeye yardımcı oluyoruz
İnternet, çoğu kişi ve firma aynı şeyi yaptığı için işliyor. Bu güvenli çevreyi yaratmak için beraber çalışıyor ve ortak paylaşım alanımızı dünya  için daha da iyi hâle getiriyoruz.
İşte bu yüzden ABD hükümetinin davranışları üstüne gelen düzenli raporlar kafamı karıştırdı ve beni hayalkırıklığına uğrattı. Mühendislerimiz güvenliği geliştirmek için yorulmaksızın çalışırken, sizi suçlulara karşı koruduğumuzu hâyâl ediyoruz, kendi hükümetimize karşı değil
ABD hükümeti internetin koruyucularından olmalı, internete karşı bir tehdit değil. Neler yaptıkları konusunda çok daha şeffaf olmalılar, yoksa insanlar en kötü ihtimalleri düşünürler.
Başkan Obama’yı arayarak hükümetin hepimizin geleceğine karşı yarattığı hasarı ifade ettim. Ne yazık ki, görünüşe göre tam bir reform uzun süre alacak.
Yani istediğimiz interneti inşaa etme işi bize –hepimize– düşüyor. Birlikte, bugün sahip olduğumuz  her şeyden daha büyük, daha önemli ve aynı zamnda güvenli bir alanı yaratabiliriz. Bunun gerçekleşmesini görmeye kendimi adıyorum ve Facebook olarak kendimize düşen payı gerçekleştireceğimize emin olabilirsiniz.”
Başkan Obama’ya tepkisini doğrudan belirten Zuckerberg, bugüne kadar sık sık şirketindeki verileri hükümete verdiğine dair iddialara maruz kalıyordu. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl gelişmeler göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder